Voimavarakeskeinen työnohjaus

Työnohjaus on oman työn tutkimista ja siitä oppimista. Työnohjauksesta hyötyvät työntekijät, tiimit ja muut ryhmät, jotka haluavat tukea omaan ammatilliseen kasvuun ja kehitykseen. Työnohjauksesta hyötyy myös työyhteisö ja työnantaja, sillä työnohjaus edistää työntekijän ja tiimin ammatillista kasvua ja kehitystä sekä tukee työssä jaksamista. Työnohjauksessa voi luottamuksellisesti käsitellä omaa työtä koskevia tilanteita, toimintatapoja, tunteita, ajatuksia, arvoja ja toiveita. Työnohjauksessa voi asettaa tavoitteita omalle työlle ja saada tukea ja välineitä tavoitteiden saavuttamiseen. 

Työnohjauksen tarkoitus aina tukea työyhteisöä, tiimiä ja yksittäistä työntekijää oman perustehtävän ymmärtämisessä ja toteuttamisessa. Tämän lisäksi asiakas määrittelee itse tarkat kysymykset ja tavoitteet omalle työnohjaukselleen.

Työnohjaus voi olla yksilö- tai ryhmäohjausta. Ryhmä voi koostua esimerkiksi omasta tiimistä tai työntekijöistä, jotka työskentelevät samalla alalla.

Mitä voimavarakeskeinen työnohjaus on?

 

Voimavarakeskeinen työnohjaus perustuu dialogisuuteen, ratkaisukeskeisyyteen, reflektiivisyyteen ja narratiivisuuteen:

 

  • Dialogisuus on toisen ihmisen ja oman itsen kunnioittamista ja arvostamista. Dialogisuus on taitoa kuunnella toista, kertoa omista näkemyksistä rehellisesti, sekä ajatella ja pohtia asioita yhdessä. Dialogisuus on myös tilan antamista keskeneräisyydelle,  ristiriitaisuuksille, ei-tietämiselle ja luovuudelle. Dialogisuudessa kaikkia vastauksia ei tiedetä etukäteen vaan niitä löydetään yhdessä.  
  • Reflektiivisyys on ajan ja tilan antamista ajattelulle ja keskustelulle. Reflektiivisyys on asioiden äärelle pysähtymistä, pohtimista ja erilaisten näkökulmien etsimistä. Reflektiivisyydessä tuodaan merkitykselliset asiat esille (esimerkiksi onnistumisia ja haasteita), ja pohditaan mitä kaikkea näihin asioihin liittyy. 
  • Ratkaisukeskeisyys on omien voimavarojen ja selviytymiskeinojen löytämistä ja tiedostamista. Ratkaisukeskeisyydessä ymmärretään oma ja yhteisön vastuu, vapaus ja mahdollisuudet tässä hetkessä ja tulevaisuudessa. Ratkaisusukeskeisyydessä asetetaan tavoite ja työskennellään aktiivisesti tavoitteen saavuttamiseksi.
  • Narratiivisuus on niiden tarinoiden havaitsemista, joita elämme (työ)elämässämme todeksi. Työnohjauksessa on mahdollista tarkastella erilaisia, myös ristiriitaisia ja ongelmallisia omaan itseen ja työhön liittyviä tarinoita ja löytää vaihtoehtoisia, kadoksissa olleita tai täysin uusia tarinoita!